Mitä gazalainen puhetaidon opettaja tiesi kaukaisen Ithakan saaren jäniskohtaloista?
Aristoteles
Vihreänvioletti viikuna
Aitoviikuna elää symbioosissa pienten pistiäisten kanssa, jotka viikunan kukat pölyttämällä varmistavat runsaan sadon. Pistiäisten merkitys hedelmäsadolle tunnistettiin jo antiikissa, mutta sitä, mitä pistiäiset viikunoissa oikeastaan tekevät, osattiin vasta arvailla.
Kallisarvoinen kaneli
Kirjoitussarja ”Antiikin kasveja pohjoisen taivaan alla”, osa 1. Kirjoitussarjassa helsinkiläinen antiikintutkija kohtaa kotikulmillaan ja arkielämässään kreikkalaisista ja roomalaisista teksteistä tuttuja kasveja sekä pohtii kasvien muinaisia ja nykyisiä käyttöjä ja kasveihin liitettyjä uskomuksia. Kirjoittaja työskentelee Koneen Säätiön rahoittamassa tutkimushankkeessa ”Terveys, sairaus ja haurauden kohtaaminen antiikin ajattelussa”. Sana ”kaneli” on tullut suomen kieleen monen mutkan kautta, mutta […]
Hevonen vailla logosta?
Äskettäin osui silmiini tutkimus, jossa hevosten osoitettiin kykenevän symboliseen kommunikaatioon. Yleinen käsitys on ollut, että ihmisen lisäksi vain muutamalla eläinlajilla, joihin hevonen ei totisesti kuulu, saattaisi aivojensa puolesta olla mahdollisuus tällaiseen kykyyn. Mitä tekemistä tällä on antiikin kanssa?
Aristoteles 2400 vuotta
Inhimillinen hyvä on sielun toimintaa hyveen mukaan, ja jos hyveitä on useita, parhaimman ja täydellisimmän mukaan. Edelleen näin tulee tapahtua koko elämän ajan, sillä yksi pääsky (χελιδών) ei tee kevättä eikä yksi päivä. (Aristoteles, Nikomakhoksen etiikka 1.7, 1098a16–19)